Değerli arkadaşlar sitemizi ziyaret ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Forumu güncel tutmaya ve olabildiğince ilgilenmeye çalışıyoruz. Sitemize girince üye olup ilgilendiğiniz manga konularına mesaj atarsanız seviniriz.

Fantastik Edebiyat

Celebhol
Mesajlar: 11624
Kayıt: 28 Tem 2010 00:02
Favori Anime: -

Forumda Fantastik Edebiyat'la ilgilenen bir sürü insan gördüğüm için başlığı açayım dedim. Fantastik Edebiyat'la ilgili her türlü tartışma bu başlık altında yapılabilir, tabi bir seriden spoiler verecekseniz spoiler butonunu kullanmak şartıyla.
Kullanıcı avatarı
Deathwing
Mesajlar: 2773
Kayıt: 17 Haz 2010 22:27
Cinsiyet: Erkek
Favori Manga: Yok
Favori Anime: Yok
Konum: 41° 0'48.48"K 28°55'58.53"D

Paranız varsa okuyacak olanlara Zaman Çarkı serisini tavsiye ederim. Ejderha mızrağı ve klasik elf cüce fantazisinin bir basamak üzerindedir benim için. Karakterleri daha doğaldır.
Once upon a time there was no snake, there was no scorpion,

There was no hyena, there was no lion,
There was no wild dog, no wolf,
There was no fear, no terror,
Man had no rival.
Kullanıcı avatarı
valheru21
Beyaz Avcı
Beyaz Avcı
Mesajlar: 2232
Kayıt: 21 Eyl 2011 08:44
Cinsiyet: Erkek
Favori Manga: One Piece, Naruto,Hellsing,Bakuman
Favori Anime: Gintama,One Piece, Naruto, Hellsing, Yu-Gİ-Oh, Bleach,Bakuman, Samurai 7

Deathwing yazdı:Paranız varsa okuyacak olanlara Zaman Çarkı serisini tavsiye ederim. Ejderha mızrağı ve klasik elf cüce fantazisinin bir basamak üzerindedir benim için. Karakterleri daha doğaldır.
Altına kendi imzamıda ekliyorum.Kitapların çok pahalı olması nedeniyle Türkiye'de hakettiği değeri bulamamış bir seridir.

Ayrıca şimdilerde Buz ve Ateşin Şarkısı (Bildiğimiz Taht Oyunları) moda ama bu tarzda yani epik fantezisi az fakat politik fantazisi ve entrikaların bol olduğu serileri sevenlere Amber yıllıkları'nı tavsiye ederim.

Yok diyosanızki benim okuduğum kitapta bilim-kurgu ve fantastik iç içe olsun o zaman Kara Kule serisi doğru adresiniz.

Dersenizki ben elfler,cüceler,insanların yanında başka ırkların olduğu seri okumak istiyorum o zaman Gedik Savaşları ve devam serileri sizin için birebir.

Benim aradığım fantastik kitap otobiyografi tarzında olsun diyenler için Kralkatili Güncesi.(Son zamanlarda çıkan en sağlam fantastik seridir.Okumayanlar bir an önce okusun.

Fantastik edebiyata ait kitapları daha önce hiç okumadım yeni başlıyacam diyorsanız o zaman David Eddings'in Belgariad,Malloryan,Elennium ve Tamuli serileri tam size göre.Gerçi bu kitapları 6:45 basmayı bıraktı ama e-book olarak çesitli sitelerde mevcut bulamayanlar özelden bana ulaşsın.

Yüzüklerin Efendisi, Similarion, Hobbit için söyleyecek pek fazla şeyim yok onlar zaten yeterince şey söyledi kendi haklarında.

Gelelim benim favorime.Robert Jordan'ın en küçük şeyi bile bıkmadan usanmadan en ince ayrıntısına kadar tasvir ettiği içinde elf,cüce,büyücü barındırmayan her karakteri tamamen orjinal olan savaş derseniz savaş,kahramanlık derseniz kahramanlık politika derseniz politika entrika derseniz entrika içinde her şeyi barındıran şaheser ZAMAN ÇARKI.
Sırf Matrim Cauthon gibi kült bir karaktere sahip olması bile 14-15 bin sayfalık seriyi okumak için yeterlidir.

Hani ölmeden önce mutlaka yapmanız gereken şeyler listesi varya işte o listenin baş sıralarından birine Zaman Çarkı okumayı mutlaka ekleyin.Kitaplar biraz pahalıdır ama gözünüz korkmasın verdiğiniz paranın hakkını kat be kat alacağınızın garantisini veririm.
Resim "Dünyaca ünlü bilim adamları tarafından söylense bile saçmalık her zaman saçmalık olarak kalacaktır"
John Lennox
Celebhol
Mesajlar: 11624
Kayıt: 28 Tem 2010 00:02
Favori Anime: -

Zaman Çarkı'na bir ara ben de başlayacağım mutlaka, klasik elf-cüce olayı sıkıyor gerçekten bir yerden sonra ama bir süredir fantastik hiç okumuyorum. Başlasam da satın alıp beklettiğim beş adet Drizzt kitabı var :laugh:

Elf-Cüce içeren ama onların arasında kendine has özellikleriyle öne çıkan bir şey arıyorsanız Eragon'u tavsiye edebilirim. Yazarının kitaba 15 yaşında başladığını okuyunca şok olmuştum. Zaten süper zeka, üniversiteye falan erken gitmiş. Son kitabı -dördüncü- çıktı ama Türkçe'ye çevrilmedi sanırım.

Ejderhamızrağı'na gelecek olursak;
Raistlin'in imba olduğu doğru ama şu son seriler olan ve Mira üstüne olan seriyi beğendim, güzel bağladılar. İlk üçlemede ise Sturm favorimdir. Huma Destanı'nı da beğenmiştim.

Unutulmuş Diyarlar'dan bahsedersek, daha geçen sene ya da 2010'un sonunda başladım ama Drizzt Efsanesi bayağı sardı. O da Ejderha Mızrağı gibi klasik elf-cüce tarzı ama daha ilgi çekici, daha iyi kurgulanmış. Evreninin kendine has, orjinal özellikleri daha çok geldi bana.
Tabi yine de bu seri Drizzt'i anlatıyor hep, benim yaptığım gibi üst üste okursanız sıkılırsınız bir süre sonra.

Bir ara Dune serisine de doğru düzgün başlayacağım, zamanında Diabolus da oku demişti ama o sıralar aklıma Fantastik deyince uzayda geçen bir şey gelmiyordu ^^

Orta-Dünya da valheru21'in dediği gibi kendi adına konuşuyor. Favorimdir, candır, tadından yenmez.
Kullanıcı avatarı
Dr.M
Kalemşor
Kalemşor
Mesajlar: 2524
Kayıt: 22 Kas 2011 21:26
Cinsiyet: Erkek
Favori Manga: One Piece, Veritas, Gamaran, Hollyland,Liar Game,Bakuman, One Punch Man, Berserk, Toriko, Tower of God, City of the Darkness, Noblesse,
Favori Anime: Naruto, Bleach,Death Note, Hellsing, Samurai X, Hunter X Hunter, FullMetal Alchemist Brotherhood
Konum: Zonguldak

Uzun zamandır bu türle ilgiliyim ve bu tür hakkında bir kaç kelam etmişliğimiz vardır.

Fantastik Edebiyat, Fantastik kurgu edebiyatı; fantastik unsurların çevreyi kuşattığı, olağan olmayan olayların gerçekleştiği, alternatif bir dünyadaki olağan hikayeleri anlatır. bu türe çoğu insan kaçış edebiyatı demiştir, oysa bu tür salt hikayeye en yakın türdür. Bir alegori yoktur, içirisinde anlatılmak istenen, bir çok insanın farklı görüşleriyle farkı olabilir. Tabi en temel, Fantastik Kurgunun anlatmak istediği olay inançtır. Yüzüklerin Efendisin de mordora giden ufak bir buçukluğa olan inanç. Drizzt'in kendi adaletine olan inancı, Rand Al thor'un deliliğine rağmen kötülüğü yenme inancı, İGarion'un arkadaşlarına ve dedesine inancı şeklinde değişiklikler gösterebilir.

Neticede bu türü ikiye ayırmak lazım, edebi olanlar ve popiler olanlar.

Popüler olanlar, Drizzt Do'urdendir, Ejderha Mızrağıdır, Eregondur, Harry Potterdır, Ölüm Kapısıdır.

Edebi Olanlar, Yüzüklerin Efendisidir, Yerdenizdir, Buz ve Ateşin Şarkısıdır. Zaman Çarkıdır, David Eddingsdir, Gediksavaşlarıdır. (son ikisi diğerlerinin yanında sonük kalabilir.)

Eğer bu iki türden Valheru gibi Edebi türü okumayı sevenler bir tarafa Celebhol gibi, Popüler olanı sevenler bir tarafa ayrılmalıdır. Zevk meselesidir sonuçta, Ben bu türlerin çoğunu okudum tabi artık Drizztin binbeşyüzellidokuzuncu macerasına ve acı çekmesine ve Ejderhamızrağındaki karakterlerin torunlarının torunlarını görmekten sıkıldığım için bu iki seriyi bıraktım. Bu iki tür arasında, sizi çekecek gerçek bir karanlık bir öykü arıyorsanız

Sislerin Vampiri, Ben Strahd Bir vampirin Anıları, Ben Strahd Azalinle Savaş, Ölülerin Kralı, Karagül Şövalyesi ve Ölülerin Dansını okumanızı tavsiye ederim zaten bir fantastik kitapta Richard A. Knaak ve Christie Golden ismini görürseniz ve bu iki tür arasında sıkışmışsanız yani ne popülerin yayvanlığını sevmiyor ne de Robert Jordan'ın beş sayfa süren tasvirlerinden sıkılıyorsanız. Bunlar sizin seveceğiniz yazarlar düşünmeden alın.

Ben edebi türleri daha çok severim ama Zaman Çarkını bunun dışında tutuyorum tabi, Jordan eşsiz bir dünya kurmuş ama anlatımına dayanabilenler ancak hikayeyi anlayabiliyor. Lakin onun bir altı ise Taht Oyunlarının yazarı onun kitabıda çok hemen okutmaz, Sonra Yüzüklerin Efendisi gelir işte bu yüzüklerin Efendisindeki başlangıç gerilimi çoğu kitapta yoktur ya da direkt ondan alıntılanmıştır. Bu gferilimi seviyorsanız, Rüzgarın Adı kitabını öneririm, almadım ama kitapçıda ayak üstü bir otuz sayfa okudum. Hikayenin gideri var açıkcası.

Sonuç olarak burada, tartışmaya hazırım, Robert Jordan'cılarla kafa kafaya sohbete hazırım. Drizzt severlere bir çok laflarım var. Neticede sorulacak sorularada cevap verebileceğimi düşünüyorum okumadığım seri çok çok azdır. (Bir rüzgarın adı işte onu da fiyatı otuz lira vakit bulup alamıyoruz.)
ÖLÜLERİN BEKÇİSİ 3. SEZONU OLAN KURDUN SAVAŞI BAŞLIYOR
GÜNCEL 10. BÖLÜM ÇIKTI [/i][/size] OKUMAK İSTEYENLER BURADAN[/size]

YENİ BAŞLAYANLAR! ÖYKÜNÜN İLK SEZONU İÇİN ÖLÜLERİN BEKÇİSİ ÖZGÜR BİR ADAM BAŞLIĞINA

İKİNCİ SEZONU İÇİN ÖLÜLERİN BEKÇİSİ KURDUN DOĞUMUNA BAKABİLİRSİNİZ.
Celebhol
Mesajlar: 11624
Kayıt: 28 Tem 2010 00:02
Favori Anime: -

Ejderhamızrağı ile Drizzt'in kısırdöngüsünün ben de farkındayım. Popüler olanı seven demişsin benim için ama içlerinden en çok sevdiğim açık ara Orta-Dünya'dır B) Anlatımı, betimlemeleri bile çok etkiliyor insanı.
Kullanıcı avatarı
valheru21
Beyaz Avcı
Beyaz Avcı
Mesajlar: 2232
Kayıt: 21 Eyl 2011 08:44
Cinsiyet: Erkek
Favori Manga: One Piece, Naruto,Hellsing,Bakuman
Favori Anime: Gintama,One Piece, Naruto, Hellsing, Yu-Gİ-Oh, Bleach,Bakuman, Samurai 7

@Dr.M
Öncelikle forumda bu konuyu tartışabileceğim en azından bir kişinin olması beni sevindirdi umarım ileride bu sayı artar.

Senin tabirinle edebi olanları daha çok sevdiğim ve favorilerimin bu türler arasında olduğu doğru ama Drizt ve Ejderha Mızrağı hariç diğer popüler kategorindeki serileride okumuşluğum vardır.Burada katılmadığım nokta Ölüm Kapısı'nın popüler bir seri olduğuna dair gözlemin.
Tolkien'in açtığı bu yolda devrim yapan 2 seri vardır benin gözümde.
İlki Zaman Çarkı'dır, bu dünyayı elf-cüce-büyücü boyunduruğundan kurtardığı için.
İkincisi Ölüm Kapısı'dır,her fantastik kitabın mutlak iyi ile mutlak kötü arasında geçmek zorunda olmadığını gösterdiği için.
Hal böyleyken Ölüm Kapısı'nın popüler bir seri olması en azından benim gözümde zor.

Christie Golden konusunda sana tamamen katılıyorum yanına P.N.Elrod'uda ekiyorum.Ravenloft serisi gerçekten kurgu olsun yazım olsun işleyiş olsun gayet başarılı kitaplardan oluşuyor.Sislerin Vampiri, Ben Strahd Bir vampirin Anıları, Ben Strahd Azalinle Savaş, kitaplarını okuyup çok beğenmiştim fakat ardına gelen klasik vampir-kurtadam klişesini 3'lü aşka bağlayıp millete fantastik edebiyat diye yutturan ve bu dünyanın kutsiyetini bozan bir Alacakaranlık peyda olduktan sonra içinde vampir geçen her şeyden uzak durmaya başladım haklı olarak.Ama en kısa zamanda Ravenloft'u tamamlamayı düşünüyorum.

Gelelim seninle esas tartışacağımız Robert Jordan konusuna.Ya Zaman Çarkını çok beğenirsin yada sıkılır, kitap bitsede kurtulsam modunda olursun arası yoktur.Zaman Çarkı ilk kitap Dünyanın Göz'ünü okuyup çok beğenip ikinci kitap Büyük Av'dan sonra "yazar çok kasmış,okurken çok sıkıldım,sıkıcıydı" gibi klişe lafları çok duydum.Bunu diyenler genelde daha çok fantezide epik kısmı arayanlar oluyor.Çünkü Dünyanın Gözü'nde işin kahramanlık boyutu daha fazla iken Büyük Av'da daha az kahramanlık biraz daha fazla Edebi Sanat mevcut.
Ben şahsen kitap okurken edebi sanatları ararım.Makale okumuyosun sonuçta.Belkide Yaşar Kemal'i zevkle okuduğum için Robert Jordan'ın anlatımı bana yabancı veya ağır gelmedi.Ufak bir tavsiye pahalı olan Zaman Çarkı'nı alıp beğenmeme riskine gireceğinize Yaşar Kemal'in herhangi bir kitabını okuyun önce.Eğer 300 sayfa okumuş ve herhangi bir bıkkınlık veya sıkılma yaşamamışsanız Zaman Çarkı'n gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

Ayrıca Feist'in Gediksavaşlarını öne çıkaran nedir, yazdığı savaş sahneleridir.Feist hikayeyi sona doğru taşırken kitap çoğu zaman vasat bazen vasatın altındadır ama savaş bölümlerinde yazım ve anlatım tavan yapar.
Peki Martin'in Buz ve Ateşin Şarkısı'nı öne çıkaran nedir, kitapta politik oyunları,entrikaları mükemmele yakın bir biçimde aktarmasıdır.Buz ve Ateşin şarkısı kategorize edildiğinde epik fantastik arasına yazılır ama kitabın epik yönü entrika ve politik oyunların arasında resmen ezilmiştir.
Rowling'in Harry Potter'ını öne çıkaran nedir, hikayenin orjinalliğidir.Daha önce büyücü karakteri başka kitaplardada işlensede Harry Potter içinde bulunduğumuz evrenle fantastik evreni birleştirip büyücü olgusununda değişik bir versiyonla bu dünyada kurgulandığı başarılı orjinal bir hikaye.
Zaman Çarkı Yukarıdaki 3 kitabın en iyi yönlerine fazlasıyla sahip ama yüksek fiyat ve bazı okuyucuları sıkan anlatımı serinin ederini bulamamasındaki en büyük faktörler.
Resim "Dünyaca ünlü bilim adamları tarafından söylense bile saçmalık her zaman saçmalık olarak kalacaktır"
John Lennox
Kullanıcı avatarı
Dr.M
Kalemşor
Kalemşor
Mesajlar: 2524
Kayıt: 22 Kas 2011 21:26
Cinsiyet: Erkek
Favori Manga: One Piece, Veritas, Gamaran, Hollyland,Liar Game,Bakuman, One Punch Man, Berserk, Toriko, Tower of God, City of the Darkness, Noblesse,
Favori Anime: Naruto, Bleach,Death Note, Hellsing, Samurai X, Hunter X Hunter, FullMetal Alchemist Brotherhood
Konum: Zonguldak

Bu elf cüce devrimini yapan kişi Robert Jordan değildir. Robert Jordan ilk kitabı olan dünyanın gözünü 1990 yılında yazmıştır. Halbuki ondan önce de bu konuda yazan David Eddings Beş kitaplık Belgariad serisine serisine 1982 yılında başlamıştır. Tabi ondan önce çok farklı dünya Kuran Ursula Le Guin ise il kitab 1967 yılında basmıştır ki bu kişi Tolkienden sonra gelen ilk kişidir. Ve bu insanlar hiç elf cüce kavramını kullanmamışlardır. Kullananlar bugünkülerdir, bazı kalıplar çerçevesindedir.

Ölüm Kapısı, Weis ve Hickman'ın kitabıdır. Tabi bu yazarlar bir dünyadan bir dünyaya atlayan daha önceki karakterlerle benzer karakter kullanan bunlara karaterde diyemeyiz aslında tip diyebiliriz, Ejderha Mızrağında tek karakter Raistlindir bence. Hepsi tipdir gözümde. Yazarların Hükümrantaş, EjderhaMızrağı, EjderhaMirası ve Ölüm Kapısı gibi kitaplarını okudum geçenlerde yeni bir ejderli seri daha çıkarmışlar yeter ulan dedim kendi kendime.

Jordan'a gelince kurgusu muazzam anlatma tekniği karmaşık hadi onu çözdüm diyelim karakter çok fazla , ve bir çok karakterin üzerinden gitmesi okuyucunun kafasını karıştırıyor, Bir de dövüş olarak Aiellerin dalan şahin tekniği yaptı diyor, bu tekniğin ne olduğunu anlatmıyor. Bir süre sonra Dalan şahinden sıçrayan kaplandan gına geliyor, Mat dışında gülen adam yok hepsi depresif, Rand hadi delirecem korkusu var da ya diğerleri bir tavırlar hepsinde bir kompleks, hele kadınlar sırf kompleks. Bir Ian diye adam gibi adam var o da konuşmadığından pek normal duruyor. Seri güzel terkedilmişler, desem ama İki sayfa dağ tepe anlatıyorsun dövüş tasrifi yapamıyorsun. Bu olay Eddingsde de var ama adamın karakterleri eğlenceli diyologlar için okunuyor kitap resmen.
ÖLÜLERİN BEKÇİSİ 3. SEZONU OLAN KURDUN SAVAŞI BAŞLIYOR
GÜNCEL 10. BÖLÜM ÇIKTI [/i][/size] OKUMAK İSTEYENLER BURADAN[/size]

YENİ BAŞLAYANLAR! ÖYKÜNÜN İLK SEZONU İÇİN ÖLÜLERİN BEKÇİSİ ÖZGÜR BİR ADAM BAŞLIĞINA

İKİNCİ SEZONU İÇİN ÖLÜLERİN BEKÇİSİ KURDUN DOĞUMUNA BAKABİLİRSİNİZ.
Kullanıcı avatarı
Deathwing
Mesajlar: 2773
Kayıt: 17 Haz 2010 22:27
Cinsiyet: Erkek
Favori Manga: Yok
Favori Anime: Yok
Konum: 41° 0'48.48"K 28°55'58.53"D

Dr.M yazdı:Bu elf cüce devrimini yapan kişi Robert Jordan değildir. Robert Jordan ilk kitabı olan dünyanın gözünü 1990 yılında yazmıştır. Halbuki ondan önce de bu konuda yazan David Eddings Beş kitaplık Belgariad serisine serisine 1982 yılında başlamıştır. Tabi ondan önce çok farklı dünya Kuran Ursula Le Guin ise il kitab 1967 yılında basmıştır ki bu kişi Tolkienden sonra gelen ilk kişidir. Ve bu insanlar hiç elf cüce kavramını kullanmamışlardır. Kullananlar bugünkülerdir, bazı kalıplar çerçevesindedir.

Ölüm Kapısı, Weis ve Hickman'ın kitabıdır. Tabi bu yazarlar bir dünyadan bir dünyaya atlayan daha önceki karakterlerle benzer karakter kullanan bunlara karaterde diyemeyiz aslında tip diyebiliriz, Ejderha Mızrağında tek karakter Raistlindir bence. Hepsi tipdir gözümde. Yazarların Hükümrantaş, EjderhaMızrağı, EjderhaMirası ve Ölüm Kapısı gibi kitaplarını okudum geçenlerde yeni bir ejderli seri daha çıkarmışlar yeter ulan dedim kendi kendime.

Jordan'a gelince kurgusu muazzam anlatma tekniği karmaşık hadi onu çözdüm diyelim karakter çok fazla , ve bir çok karakterin üzerinden gitmesi okuyucunun kafasını karıştırıyor, Bir de dövüş olarak Aiellerin dalan şahin tekniği yaptı diyor, bu tekniğin ne olduğunu anlatmıyor. Bir süre sonra Dalan şahinden sıçrayan kaplandan gına geliyor, Mat dışında gülen adam yok hepsi depresif, Rand hadi delirecem korkusu var da ya diğerleri bir tavırlar hepsinde bir kompleks, hele kadınlar sırf kompleks. Bir Ian diye adam gibi adam var o da konuşmadığından pek normal duruyor. Seri güzel terkedilmişler, desem ama İki sayfa dağ tepe anlatıyorsun dövüş tasrifi yapamıyorsun. Bu olay Eddingsde de var ama adamın karakterleri eğlenceli diyologlar için okunuyor kitap resmen.
Kadınlar hakkında dediklerin çok doğru, daha 4. kitabın ortalardayım ancak Egwene e sopa alıp girişesim geliyor bazen. Sadece sorun çıkarmak için orada sanki.
Once upon a time there was no snake, there was no scorpion,

There was no hyena, there was no lion,
There was no wild dog, no wolf,
There was no fear, no terror,
Man had no rival.
Kullanıcı avatarı
Dr.M
Kalemşor
Kalemşor
Mesajlar: 2524
Kayıt: 22 Kas 2011 21:26
Cinsiyet: Erkek
Favori Manga: One Piece, Veritas, Gamaran, Hollyland,Liar Game,Bakuman, One Punch Man, Berserk, Toriko, Tower of God, City of the Darkness, Noblesse,
Favori Anime: Naruto, Bleach,Death Note, Hellsing, Samurai X, Hunter X Hunter, FullMetal Alchemist Brotherhood
Konum: Zonguldak

Öyle hocam kadınları hatta ileride Feile miydi neydi onu göreceksin Egwene yanında masum kalacak neyse Valheru bana küstün mü niye cevap atmıyorsun =)
ÖLÜLERİN BEKÇİSİ 3. SEZONU OLAN KURDUN SAVAŞI BAŞLIYOR
GÜNCEL 10. BÖLÜM ÇIKTI [/i][/size] OKUMAK İSTEYENLER BURADAN[/size]

YENİ BAŞLAYANLAR! ÖYKÜNÜN İLK SEZONU İÇİN ÖLÜLERİN BEKÇİSİ ÖZGÜR BİR ADAM BAŞLIĞINA

İKİNCİ SEZONU İÇİN ÖLÜLERİN BEKÇİSİ KURDUN DOĞUMUNA BAKABİLİRSİNİZ.
Cevapla

“Kitaplar” sayfasına dön