Değerli arkadaşlar sitemizi ziyaret ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Forumu güncel tutmaya ve olabildiğince ilgilenmeye çalışıyoruz. Sitemize girince üye olup ilgilendiğiniz manga konularına mesaj atarsanız seviniriz.

Obje Tanımada Bilgisayar Primat Beynini Yakaladı

Cevapla
Kullanıcı avatarı
Deathwing
Mesajlar: 2773
Kayıt: 17 Haz 2010 22:27
Cinsiyet: Erkek
Favori Manga: Yok
Favori Anime: Yok
Konum: 41° 0'48.48"K 28°55'58.53"D

Onyıllar boyunca sinir bilimciler obje tanıma gibi insanın çok çabuk ve rahat yaptığı görsel işlemler yapabilen bilgisayar ağları tasarlıyorlardı. Şu ana kadar bir primat beyninin yapabildiği kadar başarılı olan bir bilgisayar modeli yapılamamıştı. Şimdi sinirbilimciler son jenerasyon yapay sinir ağlarının primat beynini yakalamış olduğunu keşvettiler.

MIT'nin Beyin ve Bilinç bilimleri başkanı ve bir sinirbilim profesörü olan James DiCarlo "Bu ağlar gerçekte beynin obje tanımak için kullandığı yol taklit edilerek yapılmış olduğu için primat beyninin kapasitesini yakalamış olmaları aslında sinirbilimcilerin beynin objeleri nasıl tanıdığı konusunda fikir sahibi olmaya başladığına da kanıt oluyor." dedi.

Primat beyninin nasıl çalıştığını keşvetmek gelecekte daha gelişmiş yapay zekaların yaratılmasına ve görme bozukluklarının giderilebilmesine yol açacağı söylendi.

Bilimadamları 1970li yıllardan beri yapay sinir ağları yaparak beynin görüntü işlemesini, ses tanımasını ve dili algılamasını taklit etmeye çalışıyorlar.

Charles Cadieu bu çeşit sinir ağlarının başarılı olmaya başlamasının sebebini iki sebebe bağlıyor. Birisi bilgisayarların işlem gücünün inanılmaz düzeyde artmış olması. Araştırmacılar bilgisayar oyunları için kullanılan grafik işlemci unitelerinin (GPU) kaynaklarını bu iş için kullanıyorlar. İkincisi ise araştırmacıların büyük bilgi bankalarına internet sayesinde artık ulaşabiliyor olmaları. İnsanlar tarafından ismi ile beraber internete yüklenen milyonlarca resim, bilgisayar algoritmalarını eğitmek amaçlı kullanılıyor. Örneğin köpek resmi ve altında yazan bu resimin köpek olduğu bilgisi vs vs.

En başta yapay sinir ağları bu görüntüleri tanımakta pek başarılı olmasa da daha fazla görüntü görüp yanlış olduklarını farkettikçe git gide nesneleri tanıma konusunda daha başarılı hale geliyorlar.

Cadieu bu hem bir avantaj hem de bir dezavantaj diyor. Bu objeleri birbirinden ayıranın tam olarak ne olduğunu bilmek zorunda olmamak gerçekten işi kolaylaştırıyor. Ama dezavantaj ise eğer küçük ölçekte ne olup bittiğini öğrenmek istersek bu sistemin içini incelemek inanılmaz zor. Yine de insanlar işlerin yolunda gittiğini görünce bu sistemlerin içini inceleyebilmek için de çaba sarfedeceklerdir diye konuştu.





Yazıyı kendim çevirdim ileride de böyle haberleri çevirmeyi planlıyorum.
Once upon a time there was no snake, there was no scorpion,

There was no hyena, there was no lion,
There was no wild dog, no wolf,
There was no fear, no terror,
Man had no rival.
Sae
Mesajlar: 2965
Kayıt: 23 Tem 2012 15:12
Cinsiyet: Erkek
Favori Manga: -
Favori Anime: -

Güzel olmuş devamını bekliyorum.
Resim
► Spoiler Göster
► Spoiler Göster
teabag
Mesajlar: 6
Kayıt: 17 Tem 2010 18:59

yandık insanlıgın sonu geliyor :P güzel paylasım olmus tesekkurler
Cevapla

“Bilim” sayfasına dön